Comments are off for this post

13. Turneja Slobodne zone – poziv za lokalne organizatore

Filmski festival Slobodna Zona i ovog proleća kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji.

Sedam najboljih filmova sa našeg 14. festivalskog programa, održanog u novembru 2018. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, tokom ovog proleća biće prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane lokalne organizatore da nam se pridruže u realizaciji 13. Turneje Slobodne Zone koja će trajati od 15. aprila do 15. juna 2019. godine.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će u toku aprila, maja i juna obići Srbiju, je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrani film o ruskom novom talasu – „Leto“, koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih.

Zatim sledi švedski dokumentarac „Bergman: godina života“ o godini kada je Ingmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne Zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom, je film „Tranzit“ najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronadje njegovu ženu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Kapetan“ o mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Ističe se i igrani film “Tri lica” Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle je igrani film „Najbolji ortaci“ o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

Slobodna Zona će obezbediti prava za prikazivanje filmova u svim gradovima u kojima se Turneja bude održala.

Od promotivnih materijala Slobodna zona obezbeđuje:

– TV i radio reklamu. Na TV reklami će biti ostavljen prostor za ispisivanje mesta i vremena održavanja projekcija u vašem gradu, što možete uraditi uz pomoć lokalnih medija.

– Promo materijal: Plakat i flajere ćemo dostaviti kao otvorene fajlove (na prednjoj strani flajera će biti podaci o Turneji, na pozadini podaci o filmovima) u koje možete unositi izmene i potom štampati i/ili objavljivati na društvenim mrežama i web sajtovima. Plakat će biti rađen u dve varijante – jedan opšti, i jedan sa repertoarom filmova i mestom gde možete da upišete datum i vreme svake projekcije.

Obaveze lokalnih organizatora su:

– Obezbeđivanje svih potrebnih kapaciteta za realizaciju programa (sale sa svom neophodnom tehničkom opremom u kojoj će se program održati, kao i učesnike u programu).

– Promocija programa na lokalnom nivou

– Slanje fotografija sa svih projekcija

– Slanje izveštaja o broju posetilaca na svakoj projekciji

– Popunjavanje kratkog evaluacionog upitnika po završetku

Pozivamo sve zainteresovane dosadašnje i potencijalne saradnike, lokalne organizatore (kulturne centre, bioskope, pozorišta, škole, nevladine organizacije i sl) koji su zainteresovani da Turneju organizuju u svom mestu da se jave najkasnije do 20. marta radi daljeg dogovora.